понеділок, 30 березня 2020 р.

День філолога

Це свято вчителів та викладачів у сфері мови і літератури, бібліотекарів, лінгвістів, літературознавців, перекладачів-філологів і всіх, хто має філологічну освіту.
День філолога – це не тільки свято тих, для кого філологія є покликанням, професією, родом діяльності, але й для всіх, хто плекає слово, любить читання, цінує літературу.

Упевнена, що ви, мої шановні учні, прагнете удосконалити своє мовлення. І зараз маєте таку чудову можливість.
Розпочати раджу з виконання 9 доволі простих правил:
1. Спілкуйтеся української скрізь, не боячись робити помилки, недарма ж кажуть, що на помилках учаться .
2. Дивіться фільми та мультфільми з українським дубляжем. Для початку радимо переглянути сучасні українські фільми, які не тільки допоможуть вдосконалити свій словниковий запас, а й подарують незабутні емоції від сюжету та гри акторів. Наприклад, для перегляду можна обрати: «Іван Сила», «Поводир, або квіти мають очі», «Нескорений», «Тіні незабутих предків», «Трубач», «Синевир», «Брати. Остання сповідь», «Прикольна казка», «Київський торт», «За двома зайцями».
3. Віддавати перевагу українській музиці, при чому це не обов’язково популярні та мега відомі виконавці та гурти; є величезна кількість не менш цікавих виконавців та музичних проектів. Знайти та насолодитися цими виконавцями можна або на хвилях деяких радіостанцій (наприклад, Радіо без цензури, Є! Радіо, РокРадіо) або на деяких популярних каналах у Youtube (наприклад, UAmusic, MVUA, Українська естрадна музика, Musicinua).
4. Читати книги та інші видання українською. Читання гарно допоможе поповнювати словниковий запас та без особливих зусиль запам’ятати орфографічні та стилістичні особливості мови. Для читання кожен зможе знайти щось цікаве практично в усіх літературних жанрах, починаючи від класичних творів відомих письменників до романів та поезій сучасників.
5. Знайти собі однодумця, який би погодився разом із вами переходити на українську.
6. Пишучі пости в соцмережах та роблячи пошукові запити в мережі Інтернет, використовувати українську. Якщо з соцмережами все більш - менш зрозуміло, то ви будете здивовані, скільки корисної та цікавої інформації можна знайти рідною мовою.
7. У родині розмовляти лише українською, особливо важливо спілкуватися з батьками українською.
8. Спілкуватися та листуватися з  друзями українською.

9. Використовувати українську не лише вдома чи у колі друзів, а й спілкуючись із касирами, різноманітними сервісними службами та незнайомцями.

Немає коментарів:

Дописати коментар