пʼятниця, 20 березня 2020 р.

Всесвітній день поезії


З нагоди такого чудового свята пропоную кілька ідей, як поетично провести День поезії
1. Погадати на поетичній збірці
Долучитися до поетичних гадань можна навіть не виходячи з дому – просто візьміть із полиці улюблену збірку поезії, загадайте номер сторінки й рядка – і, може, саме ці слова дадуть вам якусь підказку, наштовхнуть на правильне рішення чи просто надихнуть провести вечір із поезією цього автора.
2. Вивчити вірш
 Не лякайтеся. Можливо, у вас і залишилася шкільна травма від регулярного декламування біля дошки нудних віршів про степи-лани-солов’їв. Та ось вам дві вагомі причини зробити вивчення віршів регулярною вправою:
 по-перше, вірші тренують пам’ять: влаштуйте собі такий челендж – один вірш на тиждень. Обирайте улюблену поезію, що знову й знову відкликається у вашому серці, і рядок за рядком завчайте напам’ять, а потім декламуйте рідним, друзям чи просто собі перед дзеркалом або під час пробіжки. Щоб вивчити вірш, насправді достатньо пів години. І навіть у найзаклопотаніших людей тут не знайдеться відмовки, адже можна вчити дорогою на роботу чи навчання. Ви й не помітите, як покращиться ваша пам’ять, і вже за кілька місяців зможете з легкістю запам’ятовувати й відтворювати складну інформацію;
 по-друге, якісна поезія талановитих авторів  збагачує словниковий запас і допомагає висловити, здавалось би, невисловлюване;
і по-третє, вам завжди буде, чим здивувати співрозмовника чи кохану людину. Продекламуйте їм вірш, який найкраще передає ваші відчуття – і, можливо, почуєте у відповідь саме ті довгоочікувані слова. 
3. Написати власний вірш
 А чому б і ні? Як і вивчення віршів напам’ять, складання поетичних творів також неабияк тренує ваші інтелектуальні здібності. Ну й що, що ви ніколи не писали віршів? Може, сьогодні от саме той день, щоб спробувати. Вважайте це знаком. А ще творчість – це завжди найдешевші й найефективніші ліки. Вкладіть у вірш усе, що давно турбує, і просто відпустіть його. Або зізнайтеся з його допомогою у своїх почуттях, якщо не вдається сказати в очі.
4. Поділитися улюбленим віршем
 Поезія єднає. Якщо вам подобаються однакові вірші, цілком можливо, ви станете чудовими співрозмовниками і друзями. Схожі поетичні смаки говорять про схоже світовідчуття, а отже, про десятки спільних ниточок, які можуть між вами протягнутися. Поділіться з друзями улюбленим віршем – і, можливо, відкриєте когось із дуже неочікуваного боку.
5. Влаштувати поетичні читання
 Це може бути читання у тісному родинному колі . Є ще  варіант – поетичні відеоканали. Дуже раджу завітати на канал «Ukrainian Poetry Portal» і послухати вірші сучасних поетів та класиків української літератури в новому й дуже чуттєвому виконанні. 
6. Привітати друга-поета
 Цілком можливо, серед вашого оточення є люди, для яких цей день не просто нагода вивести поетичне мистецтво з-під тіні прозових творів. Привітайте своїх знайомих, які пишуть вірші, особливо якщо вони лише починають випробовувати свої сили у цій справі.

Немає коментарів:

Дописати коментар